EAA jsou aminokyseliny, které mají příznivý vliv na udržení správné homeostázy v našem těle. Velmi intenzivní a dlouhotrvající trénink / námaha má za následek velké zatížení organismu, což má za následek abnormality v homeostáze. SZÚ se proto doporučují lidem, kteří mají v této věci problémy.
Tyto aminokyseliny by také měli užívat lidé, kteří mají různé vnitřní poruchy (např. související s ledvinami, játry) a abnormality související s nervovým nebo trávicím systémem.
Jsou určeny i pro ty, kteří chtějí zhubnout, hodí se zde zejména fenylalanin, lipolýza a methionin (tyto aminokyseliny redukují tukovou tkáň a zvyšují a urychlují metabolismus).
Aminokyseliny EAA jsou také nezbytné pro prakticky každého člověka, který se věnuje jakékoli fyzické aktivitě. Nejsou to látky doporučené pouze pro sportovce nebo kulturisty.
Co se týče samotných sportovců, EAA se jim doporučuje v tréninkové fázi, protože pak je vyšší koncentrace aminokyselin v těle velmi potřebná. To přispívá k obnově svalové tkáně a minimalizuje možnost katabolismu.
L-Threonin a L-Histidin – esenciální aminokyseliny
Vlastnosti aminokyseliny L-threoninu:
- podporuje imunitní systém,
- je nezbytný pro dokonalé fungování nervového systému,
- příznivě působí na trávicí systém (zlepšuje činnost sliznice žaludku a jater),
- přispívá k procesu tvorby mnoha bílkovin (samozřejmě včetně svalových bílkovin, což vede k rovnováze bílkovin),
- přispívá k metabolismu tuků,
- je velmi důležitou látkou při stavbě kolagenu a elastinu.
Vlastnosti aminokyseliny L-Histidin:
- je nezbytný pro budování svalové hmoty a bílkovin,
- díky této aminokyselině se zlepšuje vytrvalost a síla daného organismu (zde se zabýváme obnovou stravy),
- imunitní systém je posílen,
- L-histin je extrémně důležitý při tvorbě bílých a červených krvinek (a ty jsou nezbytné pro tvorbu tělesných tkání),
- zefektivňuje trénink nebo jinou fyzickou námahu a tělo poté rychle regeneruje.
L-Fenylalanin a L-Tryptofan – důležité EAA aminokyseliny v doplňcích stravy
L-fenylalanin je zodpovědný hlavně za hormon štítné žlázy a vztahuje se na epinefrin a naroadrenalin. Po procesu oxidace se mění na tyrosin. Aplikace, vlastnosti této aminokyseliny:
- podílí se na tvorbě kolagenu (to je základní vláknitý protein v těle),
- jeho užívání se doporučuje při depresi, obezitě a ztrátě paměti,
- příznivě působí na centrální nervový systém
- odstraňuje nebo snižuje migrenózní bolesti hlavy, bolesti při menstruaci a artritidu.
L-tryptofan je důležitý pro tvorbu hormonů (serotonin a melatonin), které jsou zodpovědné za dobrý psychický stav, klidný spánek (bez problémů s usínáním) a celkovou regeneraci organismu (včetně sportovců). Aplikace, vlastnosti této aminokyseliny:
- tryptofan podporuje přirozenou imunitu,
- je zodpovědný za tvorbu kyseliny chlorovodíkové v žaludku,
- zmírňuje závratě, migrény,
- podporuje rozvoj čistých, žádoucích svalů,
- kontroluje svalové kontrakce,
- zlepšuje pohodu.